Na cztery porcje:
2 ziemniaki
1 szklanka dyni
1 marchewka
3/4 szklanki szpinaku, posiekać
2 łyżki pulpy z sokowirówki
1/2 łyżeczki startego imbiru, świeży lub mrożony
1 łyżeczka curry w proszku
sól
skrobia
1 łyżka oleju
1. Ziemniaki obrać i pokroić, podobnie postępować z dynią i marchewką.
2. Gotować 10-15 minut.
3. Kiedy jarzyny zmiękną, osączyć z wody.
4. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
4. Zrobić 8-10 kotlecików.
5. Na łyżce oleju smażyć na rumiano z obu stron.
- Składniki pulpy mogą być dowolne, ponieważ wytłoczyny nie mają konkretnego smaku, który dominowałby szczególnie.
- Warzywa korzeniowe nadają kremowej konsystencji i słodkawej struktury kotlecikom.
- Jarzyny można dowolnie wymieniać na pietruszkę, seler, buraka, brukiew, kabaczka i swobodnie łączyć według upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz