środa, 24 października 2012

Żelazne zdrowie



Źródła żelaza na raw food

   Nasz organizm wchłonie tylko tyle żelaza, ile mu potrzeba. Pierwiastek ten może przyczynić się do choroby Alzheimera, raka jelita grubego, raka wątroby, powoduje wzrost zagrożenia chorobami układu krążenia.
   Jedzmy pestki dyni, sezam, słonecznik, jarmuż, sałatę rzymską, kelp, brokuły, bazylię, tymianek, koperek, szczypiorek, natkę, oregano.


źródło: Going Raw. Everything Tou need to start own raw food diet & lifestyle revolution at home, Judita Wignall, 2011 - książka 

   

   Żelazo jest niezbędnym związkiem dla czerwonych krwinek i systemu odpornościowego. Światowa Organizacja Zdrowia głosi, że anemia jest najczęściej spotykaną przyczyną niedoboru tego pierwiastka, szczególnie u kobiet, dzieci i osób starszych. Panie podejmujące się wyczerpujących diet są narażone właśnie na niedobór żelaza. Weganie mogą jeść skiełkowane warzywa strączkowe, zieleninę, które zawierają więcej tego minerału niż w tak polecanym przez "wszystkożerców" mięsie. Zwolennicy orzechów, sezamu, pestek dyni, nasion słonecznika, siemienia lnianego czy orzeszków morelowych mogą spać spokojnie i nie martwić się o niedobór żelaza w swoim organizmie.
Co więcej, spożywanie produktów obfitych w wapń pół godziny przed i/lub po zjedzeniu żelaza, sprzyja przyswajania tego pierwiastka. Warto wiedzieć, że minerał ten lepiej się wchłania z roślinami o wysokiej zawartości witaminy C.

Lista produktów, które zapobiegają anemii:
czosnek,
sok z buraków,
melasa,
szpinak,
morele,
surowe brokuły.


źródło

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz