Źródła żelaza
na raw food
Nasz organizm
wchłonie tylko tyle żelaza, ile mu potrzeba. Pierwiastek ten może
przyczynić się do choroby Alzheimera, raka jelita grubego, raka
wątroby, powoduje wzrost zagrożenia chorobami układu krążenia.
Jedzmy pestki
dyni, sezam, słonecznik, jarmuż, sałatę rzymską, kelp, brokuły,
bazylię, tymianek, koperek, szczypiorek, natkę, oregano.
źródło: Going Raw. Everything Tou need to
start own raw food diet & lifestyle revolution at home, Judita
Wignall, 2011 - książka
Co więcej, spożywanie produktów obfitych w wapń pół godziny przed i/lub po zjedzeniu żelaza, sprzyja przyswajania tego pierwiastka. Warto wiedzieć, że minerał ten lepiej się wchłania z roślinami o wysokiej zawartości witaminy C.
Lista produktów, które zapobiegają
anemii:
czosnek,
sok z buraków,
melasa,
szpinak,
morele,
surowe brokuły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz