sobota, 10 listopada 2012

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkami

Surówka z białej i czerwonej kapusty z jabłkiem i burakiem


1 średnia główka czerwonej kapusty, cienko starta
3 jabłka, grubo starte
1/3 szklanki octu jabłkowego


   Pod wpływem napadu nietypowej dla siebie rozrzutności poszerzyłam skład surówki o białą kapustę, paprykę i buraka, ale dla równowagi zmniejszyłam ilość użytych ingrediencji. Mój przepis opiewa na:

84g czerwonej kapusty
135g białej kapusty
83g buraków
71g jabłka
52g papryki
1-2 łyżki octu jabłkowego

Kapustę i paprykę poszatkować*, buraki i jabłka w słupki, do tego chlust octu. Zamieszać.

*Do szatkowania używam szatkującej mandoliny o wymiennych ostrzach.

źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz