poniedziałek, 25 lutego 2013

Pizza z nasion słonecznika z pesto ze szpinaku, pieczarkami i czosnkiem

Pizza z nasion słonecznika z pesto ze szpinaku, pieczarkami i czosnkiem


Ciasto:
1 szklanka nasion łuskanych słonecznika
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonej lub świeżej bazylii (lub innych ziół)
1 łyżka suszonych daktyli (2 małe)
1/2 małej cebuli
2 ząbki czosnku

Szpinakowe pesto:
garść szpinaku
kilka nasion słonecznika
1 ząbek czosnku
odrobina soli
woda, jeśli zajdzie taka konieczność

Dodatki:
3 pieczarki
1 łyżeczka ziół
Pizza z nasion słonecznika z pesto ze szpinaku, pieczarkami i czosnkiem

Składniki na ciasto zmiksować.
Formować mieszankę na kształt okręgu.
Podzielić na cztery-osiem części.
Przełożyć do dehydratora i suszyć przez 4-5 godzin, aż będzie chrupki lub odstawić na noc w ciepłe miejsce.

Składniki na pesto miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Na ciasto nałożyć szpinakowe pesto. Ułożyć pieczarki pokrojone w plastry. Posypać ziołami.


2 komentarze:

  1. ojejku.. takiego cuda jeszcze nie widziałam, boski przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Zaczynam odkładać na dehydrator!!

    OdpowiedzUsuń