niedziela, 2 marca 2014

Kuchnia Społeczna vol. X


Kuchnia społeczna w Domu Zarazy w Gdańsku-Oliwie

              Kuchnia społeczna w Domu Zarazy w Gdańsku-Oliwie to kolejna, choć dla mnie pierwsza, impreza potluckowa w tym miejscu. Zebrało się około stu osób, dwoje dzieci i dwa psy. Kilka stołów było suto zastawionych mnóstwem fenomenalnych potraw, oczywiście wegańskich. Brak etykietek z nazwami dań sprawiło, że trudno mi ocenić co jadłam. Wymienię ogólnie z pamięci:
Wytrawne dania Kuchni Społecznej
makaron penne z pesto pietruszkowo-słonecznikowym
kotlety: sojowy, z kaszy gryczanej, falafel
zupa pomidorowa z ciecierzycą
soczewica - potrawka
pasta: ciemna, pomarańczowa, zielona, biało-pomarańczowa, biała z porem
buraczki
biała rzepa zapiekana ze skrobią
ziemniaki z sosem
duszone brukselka i brokuły
ciecierzyca smażona
sałatka z ryżem i kurkumą
sałatka z kaszy z fasolą mungo
chleby
Słodkie dania z Kuchni Społecznej

ciasto czekoladowe
babeczki
babka zebra
zebra 
dmuchany ryż spojony czymś w smaku miętowym
gofry z musem z brzoskwini i czarnej porzeczki
Pierogi pszenne z farszem z dyni, ziemniaków, pieczarek i dyni

moje pierogi i farsz z pierogów z pieczarkami.
       Co ciekawe, nikt nie umawiał się, co przyniesie i w jakich ilościach, a była taka różnorodność dań, że każdy mógł znaleźć coś odpowiedniego do swoich kubków smakowych.

        Oczywistej części konsumpcyjnej towarzyszyła dyskusja na temat Budżetu Obywatelskiego.


*Część zdjęć pochodzi ze strony Facebook.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz