środa, 16 kwietnia 2014

Tofu

Tofu


2 szklanki suchego ziarna soi
8 szklanek wody
1 cytryna lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
sól

Soję zalewamy wodą i pozostawiamy na noc w takiej ilości, aby ziarno było z dużą nadwyżką przykryte płynem. Rano ziarna z kulek staną się jajowatymi. Odlewamy wodę z moczenia i dodajemy kolejne szklanki wody, aby zakryć soję. Po południu zmiksować ziarno w dużym garnku. Dodajemy wówczas na jedną porcję ziaren dwie porcje wody z kranu. Masę sojową przetrzeć przez sitko, rękaw do serów lub gazę. Na sicie zostanie okara, a płyn to mleko sojowe. Biały płyn umieszczany w garnku i zagotowujemy. Podczas gotowania często mieszamy, żeby się nie przypaliło. W tym czasie na wierzchu wytworzy się piana, potem mleko będzie się podnosić. Zestawić z ognia. Odrobinę osolić i wycisnąć cytrynę. Rozprowadzić kwas łyżką, czyli zamieszać. Odstawić garnek na dwie godziny. W tym czasie mleko się zetnie i zobaczymy żółtawo zabarwiony płyn - serwatkę i skrzepy - serek tofu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz