![]() |
| Pierniczki z pomarańczową glazurą |
Ciasto
4 szklanki mąki pszennej
300 g syropu klonowego lub z agawy
1 łyżka sody
1/3 szklanki oleju
3 łyżki przyprawy do pierników lub korzenna
5 łyżek ciepłego mleka sojowego
Lukier
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z pomarańczy
1-2 łyżeczki gorącej wody
300 g syropu klonowego lub z agawy
1 łyżka sody
1/3 szklanki oleju
3 łyżki przyprawy do pierników lub korzenna
5 łyżek ciepłego mleka sojowego
Lukier
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z pomarańczy
1-2 łyżeczki gorącej wody
Wykonanie
Słód podgrzewamy w garnku wraz z olejem.
Mąkę wsypujemy do miski wraz z sodą i przyprawą.
Mieszamy.
Wlewamy słód z olejem i ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie.
Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm.
Wykrawamy pierniczki za pomocą foremek.
Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, później stwardnieją, więc lepiej jest je przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Do cukru pudru dodajemy gorącą wodę i sok z pomarańczy, dokładnie mieszamy.
Jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru.
Nakładamy łyżeczką i okrężnymi ruchami pokrywamy.
Można posypać cynamonem, zmielonymi orzechami, płatkami migdałów, rodzynkami, otartą skórką z pomarańczy, lawendą.
Można, zamiast lukru, posmarować dżemem.
źródło

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz