czwartek, 15 stycznia 2015

Sok z kiszonych buraków


1 kg buraków
3 ząbki czosnku
1 łyżka mąki żytniej / kromka lub skórka żytniego chleba
1 1/2 łyżeczki soli
2 litry wody

Buraki umyć, odkroić brzydką część z ogonkiem i ewentualne oczka. Nie obieram ze skórki.
Zetrzeć na tarce o dużych okach. Niektórzy kroją w ósemki.
Pokroić w plasterki czosnek.
Osolić i dodać mąkę.
Zalać wodą - u mnie kranówka. Przepisy mówią o letniej przegotowanej.
Wymieszać.
Umieścić buraki za pomocą łyżki w słoju  i zalać wodą.
Obciążyć, by nic nie pływało na powierzchni - szklanka z płynem.
Tak przygotowany sok odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie można odcedzić sok i przechowywać w lodówce po zamknięciu pokrywką, a buraczki wykorzystać do surówek.
Gdy zlejemy sok, możemy jeszcze raz zalać buraki wodą i po dwóch dniach nastawić drugą porcję.

Kiszenie i wskazówki 

inspiracja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz