środa, 4 lutego 2015

Cukier kontra tłuszcz


    Film dokumentalny w reżyserii Davida Stewarta pt.: „Cukry kontra tłuszcze” wykazał, że nie cukier czy tłuszcz, ale właśnie ich połączenie, mieszanka w równych proporcjach stanowi zagrożenie dla zdrowia. Tłuszcz zatyka krew, a to sprzyja gromadzeniu toksyn w ciele, czego efektem jest dezorganizacja układu hormonalnego. Nasze organizmy mają zdolność do zrównoważenia hormonów i kiedy jemy tłuszcz, zakłóca on ten naturalny proces. Hormony zawiadują wszystkimi funkcjami ciała: jak myślimy, kiedy jesteśmy głodni, naszym humorem, leczeniem i trawieniem.
   Cukier w postaci glukozy odżywa każdą komórkę naszego ciała. Oczywiście ten naturalny, pochodzący z roślin, szczególnie owoców. Wysoko węglowodanowa dieta wegańska (uwzględniająca w większości owoce) jest zdrowa, bo wprowadza witaminy i minerały (owoce zawierają wszystkie 9 podstawowych aminokwasów!), do tego promuje zdrową planetę! Skrobiowe i zboża są na drugim miejscu pod tym względem. Gotowanie odwadnia produkt i pozbawia części potrzebnych składników. Jednak obie grupy zawierają błonnik i zaspokajają potrzeby organizmu.
   Wyrzucenie tłuszczu z diety to jasny umysł, lepsze trawienie i humor. Wysoko węglowodanowe produkty (ryż, bataty, ziemniaki, bezglutenowe makarony, pietruszka, dynie, quinoa, owoce) dodadzą składników odżywczych, jakich potrzebuje organizm. Są łatwo strawne. 
   Ponadto wykazano, że połączenie cukru i tłuszczu jest bardzo uzależniające, bo pobudza ośrodek przyjemności i jemy, pojadamy nie z głodu, potrzeby organizmu, ale dla smaku. Stąd też wskazanie, aby nie łączyć cukrów (owoców, skrobiowych, zbóż) z tłuszczami (orzechy, nasiona, awokado, oleje) przy komponowaniu posiłków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz