Film
dokumentalny w reżyserii Davida Stewarta pt.:
„Cukry kontra tłuszcze” wykazał, że nie cukier czy
tłuszcz, ale właśnie ich połączenie, mieszanka w równych
proporcjach stanowi zagrożenie dla zdrowia. Tłuszcz zatyka krew, a
to sprzyja gromadzeniu toksyn w ciele, czego efektem jest
dezorganizacja układu hormonalnego. Nasze organizmy mają zdolność
do zrównoważenia hormonów i kiedy jemy tłuszcz, zakłóca on ten
naturalny proces. Hormony zawiadują wszystkimi funkcjami ciała: jak
myślimy, kiedy jesteśmy głodni, naszym humorem, leczeniem i
trawieniem.
Cukier w postaci glukozy odżywa każdą
komórkę naszego ciała. Oczywiście ten naturalny, pochodzący z
roślin, szczególnie owoców. Wysoko
węglowodanowa dieta wegańska (uwzględniająca w większości
owoce) jest zdrowa, bo wprowadza witaminy i minerały (owoce
zawierają wszystkie 9 podstawowych aminokwasów!), do tego promuje
zdrową planetę! Skrobiowe i zboża są na drugim
miejscu pod tym względem. Gotowanie odwadnia produkt i pozbawia
części potrzebnych składników. Jednak obie grupy zawierają
błonnik i zaspokajają potrzeby organizmu.
Wyrzucenie tłuszczu z diety to jasny
umysł, lepsze trawienie i humor. Wysoko węglowodanowe produkty
(ryż, bataty, ziemniaki, bezglutenowe makarony, pietruszka, dynie,
quinoa, owoce) dodadzą składników odżywczych,
jakich potrzebuje organizm. Są łatwo strawne.
Ponadto wykazano, że połączenie cukru i tłuszczu jest bardzo uzależniające, bo
pobudza ośrodek przyjemności i jemy, pojadamy nie z głodu,
potrzeby organizmu, ale dla smaku. Stąd też wskazanie, aby nie łączyć
cukrów (owoców, skrobiowych, zbóż) z tłuszczami (orzechy, nasiona, awokado, oleje)
przy komponowaniu posiłków.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz