piątek, 26 października 2012

26 października - Dzień Dyni


   Każda pora roku ma swój niepowtarzalny urok i czar. Także jesień obdarowuje nas barwnymi liśćmi, lśniącymi kasztanami, żołędziami i inwentarzem grzybów, żurawiny, przesłodkich śliwek, jabłek, gruszek, orzechów oraz warzyw korzeniowych. Charakterystycznym symbolem tych miesięcy jest także dynia
  Dynie są bogate w substancje ważne dla organizmu.Obfitują w sole potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cukry, wodę, karoten - prowitaminę A, witaminy z grupy B1, B2, B3 (niacyna) i kwas askorbinowy (witamina C), błonnik i kwasy organiczne.
   Dobrze gasi pragnienie i jest łatwo przyswajalna. Poprawia pracę jelit w zaparciach i nie drażni błony śluzowej narządów trawiennych. Ze względu na te właściwości jest odpowiednia dla osób, które mają problemy z narządami przewodu pokarmowego (zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit,
zapalenie trzustki). Bogactwo pektyn
(pochodna żelowania konsystencji cukru) zapewnia sprawne wydalanie substancji toksycznych z organizmu. Ich obecność pomaga wyeliminować cholesterol z organizmu i odgrywa aktywną rolę w metabolizmie.
   Znikoma zawartość sodu gwarantuje, że żaden zastój płynów nie jest możliwy. Natomiast ludzie, którym dokuczają 
choroby serca i naczyń krwionośnych, powinni spożywać jedną szklankę soku z dyni lub ekwiwalent 1 kg surowego produktu, co korzystnie wpływa na wydzielanie moczu i zapobiega tworzeniu obrzęków.
   A oto kilka przepisów kulinarnych z dyni, które być może sprawią, że udzieli się dyniowy nastrój:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz