Książka : The art of raw living
food, Doreen Virtue, Jenny Ross, 2009.
|
Filozofia witarianizmu opiera się na
dostarczaniu organizmowi składników odżywczych i wartościach
duchowych. Świeże produkty zawierają żywe i prozdrowotne enzymy,
które zabija wysoka temperatura. Takie pożywienie sprawia, że
czujemy się pełni życia i gotowi do działania. Żywe ciało
potrzebuje bowiem żywego „paliwa” w postaci surowizny. Żywność
pozbawiona życia przyczynia się do chorób i śmierci żywiącego
się. Nasze ciało dostarcza naszej duszy i umysłowi najwięcej, gdy
jest ono w dobrej kondycji fizycznej. Surowe pożywienie w postaci
naturalnej jest prostym, wygodnym i przede wszystkim zdrowym stylem
życia. Nastawienie na żywe produkty towarzyszy ludzkości od
dawna,podobnie jak innym istotom żywym, jednak w pewnym momencie
rozwoju cywilizacji zmieniliśmy to. Raw food to dieta nisko
toksyczna. Nastawiona na składniki jadłospisu, które pomagają
osiągnąć zdrowie. Menu zasadotwórcze powoduje, że choroby nas
omijają (te wolą kwaśne środowisko i towarzystwo toksyn).
Pożywienie roślinne warunkuje siły życiowe narządów
wewnętrznych i optymalne funkcjonowanie ciała. Zrównoważona dieta
dostarcza organizmowi niezbędnych aminokwasów, minerałów,
witamin, by oczyścić z toksyn, gdy to konieczne i stanowi
zbalansowany posiłek. Zawartość wody również jest na poziomie
60%. Żywe produkty roślinne dostarczają enzymy.
Zalety witarianizmu:
- przygotowanie posiłku zajmuje niewiele czasu,
- potrzebne minimum przyborów,
- przepisy oparte na naturalnych składnikach,
- na danie składa się kilka produktów (krótka lista zakupów).
Taki „zielony” styl życia promuje
zdrowie i życie:
- wpływa na wzrost odporności,
- zwiększa poziom koncentracji i jasność umysłu,
- obniża niekorzystny cholesterol,
- zapobiega rozwojowi chorób,
- polepsza wzrok,
- zatrzymuje młodość na dłużej,
- rewitalizuje narządy wewnętrzne,
- zapobiega osteoporozie,
- przedłuża życie,
- podnosi i stabilizuje samopoczucie i emocje,
- zwiększa duchową świadomość.
Raw food
uwzględnia szczególnie:
- enzymy,zawarte w surowiźnie białka, które są katalizatorami w procesie trawienia, w funkcjonowaniu układu odpornościowego i aktywności mózgu. Podgrzane pożywienie jest trudne do strawienia, bo pozbawione cennych enzymów.
- białko,podgrzewanie zabija przynajmniej połowę białek zawartych w produktach. Warzywa, owoce, orzechy i strączkowe mają w swym składzie białka, które stanowią paliwo dla zdrowego ciała. Raw vegan food to białko pochodzenia roślinnego, które chroni m.in. przed osteoporozą czy nowotworami.
- równowagę pH,równowaga kwasów i zasad w organizmie pomaga utrzymać organizm w zdrowiu, zatrzymać młodość na dłużej. Kwaśne środowisko sprzyja rozwojowi chorób i wyniszczeniu ciała. Zasadowe – przeciwnie.
- witaminy i minerały,gotowanie zabija 50-80% witamin i minerałów w pożywieniu i pozbawia połowę antyoksydantów i karotenoidów oraz redukują ilość składników odżywczych w pożywieniu.
- wodę,nasze ciała składają się w 60-70% z wody, dlatego nie można zapominać o nawadnianiu. Podgrzewanie pokarmów pozbawia cennego płynu.
- oleje,naturalne oleje zawarte w roślinach są najwłaściwsze dla organizmu. Podgrzewanie ich powoduje mniej strawne. Wówczas skład wiązań chemicznych ulega zmianie i stają się trucizną trudną do wydalenia.
Psychiczne,
mentalne i duchowe korzyści raw food:
- optymalne zdrowie każdego dnia,
- przyjaźń z ekologią i wolność od okrucieństwa,każda forma ekologii redukuje zanieczyszczenia i przemoc wobec zwierząt (mięso, futra, skóry, dalej: mleko i przetwory, jajka, ciała zwierząt). Dieta warzywno-owocowa, gdy uwzględnia lokalne i organiczne produkty, zawiera więcej potrzebnej wody, mniej zanieczyszczeń, toksyn, zmniejsza emisję dwutlenku węgla, ilość ścieków spływająca do wód.
- dbałość o odpowiednią wagę ciała,
- pozwala długo cieszyć się zdrowiem,
- piękno i uroda,zdrowe włosy, skóra i paznokcie; optymalna waga ciała; wysoka odporność organizmu sprzyjają urodzie zarówno od środka, jak i z zewnątrz. Duża zawartość witamin i składników odżywczych warunkuje urodę i utrzymanie funkcji umysłowych na najwyższym poziomie.
Goryle:
95% zielonych
roślin i 5% owoców w diecie. Nie mają problemów z zachowaniem
dużych rozmiarów, siły i zdrowia.
Im więcej owoców
w pożywieniu, tym częściej należy czyścić zęby i płukać jamę
ustną.
Wrażliwość i
nastawienie na drugiego człowieka na raw food jest wynikiem
oczyszczenia organizmu z toksyn. Człowiek staje się otwarty na
drugą osobę i otwarty na eksperymenty w swoim życiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz