Menu na dni powszednie:
Dzień 1
śniadanie:
koktajl z banana,
mleka migdałowego i cynamonu
lunch:
sałatka taco, czyli liść sałaty/szpinaku/kapusty, awokado, pomidor, cebula
obiad:
sok,
garść migdałów,
krakersy z
siemienia z warzywami (pomidor, bazylia, szpinak)
kolacja:
pizza
Dzień 2
śniadanie:
zielony koktajl
lunch:
sałatka z
pieczarek
obiad:
sok z jabłka,
cytryny i imbiru,
masło migdałowe
na plastrze jabłka lub skiełkowany chlebek
kolacja:
danie azjatyckie
Dzień 3
śniadanie:
koktajl z
brzoskwini
lunch:
curry z pieczarek, groszku, pomidorów i kalafiora
obiad:
zielony sok,
mała sałatka z
zieleniny z sosem lub krakersy z guacamole
kolacja:
samosa z cukinii, czyli piramidki z cukinii, orzechów i kalafiora
Dzień 4
śniadanie:
koktajl
czekoladowy (z kakao lub karobu)
lunch:
sałatka caesar z
pomidorami
obiad:
sok z ananasa,
warzywa z serkiem
migdałowym lub owoc z sosem waniliowym
kolacja:
lazania z cukinii lub bakłażana z pastą z pomidorów i orzechami
Dzień 5
śniadanie:
koktajl z awokado,
ananasa, mango, banana, wody
lunch:
sushi z
pieczarkami
obiad:
miseczka z
warzywnym makaronem ramen
sok z buraka
kolacja:
clayudas, czyli tortilla z pastą strączkową z warzywami.
Ważne, aby dieta
uwzględniała 50-70% świeżych owoców i jarzyn (w ogóle nie
przetwarzanych), aby zapewnić ciału odpowiednie nawodnienie. Resztę
pożywienia można dehydrować, skiełkować.
źródło: The art of raw living
food, Doreen Virtue, Jenny Ross, 2009 - książka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz