wtorek, 8 maja 2012

Menu na dni powszednie



Menu na dni powszednie:

Dzień 1
śniadanie:
koktajl z banana, mleka migdałowego i cynamonu
lunch:
sałatka taco, czyli liść sałaty/szpinaku/kapusty, awokado, pomidor, cebula
obiad:
sok,
garść migdałów,
krakersy z siemienia z warzywami (pomidor, bazylia, szpinak)
kolacja:
pizza

Dzień 2
śniadanie:
zielony koktajl
lunch:
sałatka z pieczarek
obiad:
sok z jabłka, cytryny i imbiru,
masło migdałowe na plastrze jabłka lub skiełkowany chlebek
kolacja:
danie azjatyckie

Dzień 3
śniadanie:
koktajl z brzoskwini
lunch:
curry z pieczarek, groszku, pomidorów i kalafiora
obiad:
zielony sok,
mała sałatka z zieleniny z sosem lub krakersy z guacamole
kolacja:
samosa z cukinii, czyli piramidki z cukinii, orzechów i kalafiora

Dzień 4
śniadanie:
koktajl czekoladowy (z kakao lub karobu)
lunch:
sałatka caesar z pomidorami
obiad:
sok z ananasa,
warzywa z serkiem migdałowym lub owoc z sosem waniliowym
kolacja:
lazania z cukinii lub bakłażana z pastą z pomidorów i orzechami

Dzień 5
śniadanie:
koktajl z awokado, ananasa, mango, banana, wody
lunch:
sushi z pieczarkami
obiad:
miseczka z warzywnym makaronem ramen
sok z buraka
kolacja:
clayudas, czyli tortilla z pastą strączkową z warzywami.

Ważne, aby dieta uwzględniała 50-70% świeżych owoców i jarzyn (w ogóle nie przetwarzanych), aby zapewnić ciału odpowiednie nawodnienie. Resztę pożywienia można dehydrować, skiełkować.

źródło: The art of raw living food, Doreen Virtue, Jenny Ross, 2009 - książka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz