środa, 9 maja 2012

Menu na La Baomer

Surówki
Surówka z marchewki i kalarepy

na sześć porcji:

1 kalarepa, plasterki podzielić kostkę
3 marchewki, pół plasterki
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka natki, koperku
sól

W dużej misce umieścić składniki i dokładnie wymieszać.


Cytrynowy Colesław
na 8-10 porcji:

4 szkl. kapusty, posiekać
1 szkl. papryki czerwonej, kostka
1 łyżka oleju
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki soli

Wymieszać składniki.

Danie główne

Adas be sabanekh (soczewica ze szpinakiem)

250g soczewicy
1 szkl. cebuli
1/4 szkl. oleju
3 ząbki czosnku
1/4 cup posiekanej kolendry lub natki
280g mrożonego szpinaku, rozmrożony i posiekany grubo
2 średnie ziemniaki
sól
1/4 szkl. soku z cytryny

Soczewicę ugotować w wodzie do miękkości (20 minut).
W międzyczasie, zrumienić cebulę.
Dodać czosnek i kolendrę lub natkę.
Kolejno wrzucić szpinak i dusić 5-6 minut, często mieszając.
Dodać ziemniaki, soczewicę i odrobinę wody z gotowania soczewicy, aby zakryła składniki.
Doprawić solą.
Gotować na małym  ogniu przez 20 minut.
Wlać sok i podawać.

Deser

Murzynki z karobu i orzechów włoskich

na 12 ciastek:


1/2 szkl oleju rzepakowego
1 szkl. brązowego cukru
2 łyżeczki startej skórki z dowolnego cytrusa
3 łyżki skrobi
3 łyżki wrzątku
6 łyżek karobu w proszku
1 łyżka kawy zbożowej instant lub espresso 
1/8 łyżeczki soli
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku
1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Nastawić piekarnik na 180°C.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą.
Połączyć olej z cukrem.
Dodać skórkę i dokładnie wymieszać.
W małej misce zmieszać wrzątek z karobem na kremową masę.
Wsypać kawę i dodać do masy z olejem.
Dodawać stopniowo mąkę, skrobię, proszek, sól i wsypywać, mieszając aż składniki się połączą.
Wrzucić orzechy.
Przełożyć ciasto do foremki i piec 20 minut,sprawdzając patyczkiem, czyli jest suchy.
Schłodzić przed pokrojeniem na 12 sztuk.




1źródło inspiracji

2źródło inspiracji

3źródło inspiracji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz