środa, 16 maja 2012

Mongolskie khuushuur ze szpinakiem, pieczarkami i czosnkiem


Mongolskie khuushuur ze szpinakiem, pieczarkami i czosnkiem


włoskie ravioli, niemieckie maultashen, mongolskie khuushuur

Ciasto na paczuszki:
3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/4 szkl. mielonego karobu
ciepła woda
sól

Duszony szpinak z pieczarkami i czosnkiem


Nadzienie:
szpinak
pieczarki
czosnek
gałka muszkatołowa
sól

Farsz przesmażyć na patelni i odstawić do ostygnięcia. Doprawić.

Ciasto zagnieść, dodając tyle wody, aby masa była elastyczna i gładka.
Odstawić na 15 minut.
Rozwałkować cienko i wykrawać szklanką okręgi.
Na jeden płat ciasta nałożyć farsz i przykryć innym.
Zlepić brzegi w falbankę.

Khuushuur gotować we wrzątku od wypłynięcia na powierzchnię jakieś 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz