środa, 20 czerwca 2012

Gomasio


   Gomasio to tradycyjna japońska przyprawa. Aromatyczna, z orzechową nutą i bezglutenowa. Szeroko stosowana w makrobiotyce. "Goma" znaczy sezam, a "shio" - sól. W jej skład wchodzą nie obłuskane ziarno sezamu i sól morska. Mieszankę warto wzbogacić o sproszkowane algi. Tradycyjnie uciera się w moździerzu przy pomocy tłuczka zwanym suribachi lub surikogi.
   To wspaniały ogranicznik soli w diecie, również wzbogaca dietę o porcję wielu cennych składników (żelazo, magnez, wapń, białko, kwasy omega-3 i omega-6, metioninę, tryptofan i lizynę).
   Stosunek sezamu do soli waha się między 5 : 1 do 15 : 1 w zależności od naszego podniebienia. Tradycyjnie używa się proporcji 8 : 1.

6 łyżeczek ziaren sezamu
1 łyżeczka soli

Zmielić sezam w młynku do kawy.
Dodać sól.
Zmieszać dokładnie i przełożyć do małego słoiczka lub solniczki.


O sezamowych korzyściach i gomasio.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz