piątek, 13 lipca 2012

Fitosterole




Fitosterole to sterole roślinne, funkcjonujące w organizmie podobnie jak cholesterol. Niestety nasz organizm nie może ich produkować. Dlatego pozyskamy je, włączając do diety oleje roślinne, orzechy czy warzywa strączkowe. Znamy 44 sterole, które istnieją we florze. Najbardziej powszechne to: beta-sitosterol, campesterol, and stigmasterol. Cholesterol buduje błonę komórkową i syntetyzuje hormony płciowe oraz kwasy żółciowe. Niestety, kiedy cholesterol osiąga wysoki poziom we krwi, powoduje to choroby układu krwionośnego. Dieta oparta na roślinach jest bogata w fitosterole, które redukują niebezpieczeństwo wzrostu cholesterolu i w efekcie niskiemu poziomowi lipoprotein cholesterolu (LDL).

Źródło fitosteroli Zawartość fitosteroli w mg/100g produktu
Oleje


Kukurydziany
952


Siemienia lnianego
338
Nasion bawełny
327
Sojowy
221
Orzechy ziemne
206
Oliwa
176
kokosowy
91
Palmowy
49
Warzywa
Burak
25
Brukselka
24
Kalafior
18
Cebula
15
Marchewka
12
Kapusta
11
Yams
10
Owoce
Pomarańcza
24
Banan
16
Jabłko
12
Czereśnie
12
Brzoskwinia
10
Gruszka
8
Orzechy
Nerkowca
158
Migdał
143
Pekan
108
Pistacje
108
Włoskie
108
Strączkowe
Groch
135
Fasola kidney, czerwona
127
Bób
124

Pełnoziarniste zboża
Otręby ryżowe
1055
Otręby pszenne
553







(Źródło: Kritchevsky, D. 1997.)


Wybrane źródła fitosteroli sortowane od największej zawartości
Produkt Porcja Ilość fitosteroli w mg
Otręby pszenne 57g 197
Olej z otrębów ryżowych 1 łyżka = 14 g 162
Olej sezamowy 1 łyżka = 14 g 118
Olej kukurydziany 1 łyżka = 14 g 102
Olej rzepakowy 1 łyżka = 14 g 92
Orzechy ziemne 28g 62
Otręby pszenne 29g 58
Migdały 28g 39
Brukselka 78g 34
Chleb żytni Dwie kromki = 64g 33
Makadamia 28g 33
Oliwa z oliwek 14g 22
Benecol® 1 łyżka = 14g 850 mg stanoli roślinnych
(500 mg wolnych stanoli)

źródło: http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/phytochemicals/sterols/

Przyjmuje się, żeby pobierać ze zróżnicowanego pożywienia jakieś 150-450 mg dziennie.


Pozostałe źródła cennych fitosteroli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz