Jabłecznik niemiecki |
ciasto:
500 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
nadzienie:
- 3 szklanki prawdziwego soku jabłkowego
- 2 torebki budyniu waniliowego/ 7 łyżek skrobi
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 kg kwaśnych jabłek (Reneta)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 szklanki prawdziwego soku jabłkowego
- 2 torebki budyniu waniliowego/ 7 łyżek skrobi
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 kg kwaśnych jabłek (Reneta)
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na ciasto: zagnieść do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto
rozwałkować, podsypując mąką, i
przełożyć do natłuszczonej foremki wyłożonej pergaminem. Posypać ciasto otrębami
pszennymi, żeby nie rozmiękło od soku z jabłek.
Przygotowanie nadzienia:
2 szklanki soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Proszek
budyniowy wymieszać z resztą soku, wlać do wrzącego soku z cukrem i
mieszając zagotować. Lekko ostudzić.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a potem w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z budyniem.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a potem w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z budyniem.
Na dno foremki wyłożonej ciastem, ułożyć jabłka w rozetkę/zakładkę. Warstwa budyniu/ skrobi. Powtarzać do wykończenia składników.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz