piątek, 8 stycznia 2016

Domowy krem eukaliptusowy


1 filiżanka (1/2 szklanki) masła kokosowego
1 łyżka oleju ryżowego
3 krople olejku eterycznego eukaliptusowego

spieniacz do mleka/ nóż / patyczek
filiżanka
garnek do gotowania na parę
opakowanie do przechowywania kremu

Masło kokosowe rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja wstawiłam filiżankę do garnka na parę bez przykrywania. Trzymałam do rozpuszczenia się masła.
Następnie odstawić do ostygnięcia, aż masa zacznie tężeć. Wstawić do lodówki lub zimą za okno. 
Gdy masło zacznie zastygać, wlać olej ryżowy i olejek eukaliptusowy.
Teraz należy połączyć składniki - ubijać spieniaczem do mleka lub mieszać patyczkiem/ nożem ( w większych ilościach mikserem lub blenderem z końcówką do białek). 
Po kilku minutach powstanie biały, puszysty krem lub balsam do ciała w zależności od preferencji. 
Przełożyć krem do opakowania i zamknąć lub używać.
Przechowywać go w suchej, ciemnej szafce. Nie wkładać do lodówki, bo będzie za twardy i nie trzymać w pobliżu gorącego kaloryfera, bo w wysokich temperaturach staje się płynny.
Takie kremy do ciała można przechowywać 4-6 tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz