Krokosz barwierski (szafran łąkowy, ang. safflower oil) to stara roślina uprawna, która upowszechniła się
w naszym kraju w latach 50. ubiegłego stulecia. Znana zwłaszcza ze
względu na pozyskiwanie z niej barwników używanych do barwienia produktów
spożywczych, kosmetycznych i tkanin. Z owoców tłoczy się olej, a makuchy
można wykorzystać jako paszę. Czerwonym kolorem barwi się odzież, a żółtym - jedzenie.
Roślina ta jest uprawiana głównie dla jadalnego oleju, który pozyskuje
się z nasion. Olej ten zawiera triglicerydy dwunienasyconego kwasu
linolowego (70%) oraz trójnienasyconego kwasu linolenowego (10%); ten
drugi składnik, razem z wysoką zawartością witaminy E (310 ppm)
sprawiają, że żywieniowcy wysoko oceniają olej z nasion tej rośliny pod
względem odżywczym.
Tutaj:
mus z nasion cardi.
Namoczone przez noc nasiona zostały zmielone. Niestety mam niełuskaną wersję i trudno je rozłupać, co wiązało się też z bałaganem na blacie kuchennym. Zmiksowana masa została przetarta przez sito i stała się częścią nadzienia do pierogów żytnich z burakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz