piątek, 11 maja 2018

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem pod kruszonką


ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 lekko kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
1 łyżeczka octu
1 szklanka mleka roślinnego

Zagnieść i wstawić do zamrażarki na 30 - 40 minut. Wyjąć i rozłożyć na blaszce. Piec w 180C przez 20 minut. Wyjąć.

masa budyniowa:
 aquafaba, czyli woda zlana z 1 puszki konserwowej ciecierzycy
200 g drobnego cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu wegańskiego – ew. 120g skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju (około 120 ml)

Po ubiciu na sztywno aquafaby, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Nałożyć na ostudzony spód.

rabarbar:
1-2 łodygi rabarbaru
garść borówek

Owoce rozsypać po masie budyniowej.

kruszonka:
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
1,5 łyżki cukru
4 łyżki oleju

Kruszonkę posypać po wierzchu ciasta.
Piec przez 35 minut w 180°C.


źródło: sklecony przepis z wpisów z internetu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz