2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 lekko kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
1 łyżeczka octu
1 szklanka mleka roślinnego
Zagnieść i wstawić do zamrażarki na 30 - 40 minut. Wyjąć i rozłożyć na blaszce. Piec w 180C przez 20 minut. Wyjąć.
masa budyniowa:
aquafaba, czyli woda zlana z 1 puszki konserwowej ciecierzycy
200 g drobnego cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu wegańskiego – ew. 120g skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju (około 120 ml)
Po ubiciu na sztywno aquafaby, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Nałożyć na ostudzony spód.
rabarbar:
1-2 łodygi rabarbaru
garść borówek
Owoce rozsypać po masie budyniowej.
kruszonka:
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki zmielonych płatków owsianych
1,5 łyżki cukru
4 łyżki oleju
Kruszonkę posypać po wierzchu ciasta.
Piec przez 35 minut w 180°C.
źródło: sklecony przepis z wpisów z internetu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz