poniedziałek, 14 maja 2018
Płatki drożdżowe
100g kostki świeżych drożdży piekarskich
3 łyżki przegotowanej ciepłej wody
3 łyżeczki cukru
Drożdże rozkruszyć z 1 łyżeczką cukru i wodą i wymieszać drewnianą łyżką.
Odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce. na 20 minut.
Dosypać 1 łyżeczkę cukru, zamieszać i odstawić na kwadrans.
Ponownie dosypać cukier i odstawić na godzinę.
Przelać do foremki silikonowej, teflonowej, ceramicznej - musi być powierzchnia nieprzywierająca.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150C na godzinę.
Pomieszać w międzyczasie drewnianą łyżką.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i suszyć tak do ostygnięcia pieca.
Pomieszać łyżką i wystawić na słońce, aż całkiem wyschnie, mieszając od czasu do czasu.
Zeskrobać do słoiczka. Można też zmiksować w młynku na drobniej.
źródło: wegujemy.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz