wtorek, 15 maja 2012

Cobler z rabarbarem, jagodami i bazylią


Na dwie porcje:

spód:
½ szklanki cienkich plasterków rabarbaru
2 średnie liście bazylii
1 łyżka syropu lub cukru
1 szklanka świeżych borówek lub jagód

nadzienie:
½ szklanki migdałów, namoczyć
½ łyżeczki mielonego imbiru
7 suszonych daktyli
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka syropu lub cukru

½ szklanki orzechów włoskich, namoczyć


Do wykonania spodu ciasta potrzebne będą cienkie plasterki rabarbaru.

Umieścić w średniej misce. 
Listki bazylii pokroić w cienkie paseczki.
Dodać syrop i dokładnie wymieszać.  
Dodaj jagody i ponownie zamieszać. 
Odłożyć na bok.

Nadzienie:
Migdały, wcześniej namoczone i osączone, umieścić w malakserze i zmielić na mąkę.  
Zetrzeć lub pokroić imbir, posiekać i dodać daktyli.  
Składniki zmiksować ze sobą, aż zaczną się lepić w masę.
Dodać syrop, orzechy włoskie i szczyptę soli.  
Ponownie zmiksować.  
Konsystencja będzie luźna, ale składniki powinny trzymać się razem po ściśnięciu jej w palcach.

Łyżką napełniać dwa pucharki lub kokilki i posypać kruszonką.

źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz