wtorek, 15 maja 2012
Cobler z rabarbarem, jagodami i bazylią
Na dwie porcje:
spód:
½ szklanki cienkich plasterków rabarbaru
2 średnie liście bazylii
1 łyżka syropu lub cukru
1 szklanka świeżych borówek lub jagód
nadzienie:
½ szklanki migdałów, namoczyć
½ łyżeczki mielonego imbiru
7 suszonych daktyli
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka syropu lub cukru
½ szklanki orzechów włoskich, namoczyć
Do wykonania spodu ciasta potrzebne będą cienkie plasterki rabarbaru.
Umieścić w średniej misce.
Listki bazylii pokroić w cienkie paseczki.
Dodać syrop i dokładnie wymieszać.
Dodaj jagody i ponownie zamieszać.
Odłożyć na bok.
Nadzienie:
Migdały, wcześniej namoczone i osączone, umieścić w malakserze i zmielić na mąkę.
Zetrzeć lub pokroić imbir, posiekać i dodać daktyli.
Składniki zmiksować ze sobą, aż zaczną się lepić w masę.
Dodać syrop, orzechy włoskie i szczyptę soli.
Ponownie zmiksować.
Konsystencja będzie luźna, ale składniki powinny trzymać się razem po ściśnięciu jej w palcach.
Łyżką napełniać dwa pucharki lub kokilki i posypać kruszonką.
źródło
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz