1. Namaczamy orzechy z dwóch powodów. Po pierwsze, uaktywniamy enzymy, które wspomagają nasz układ trawienny. Po drugie, czynimy tak dla uzyskania odpowiedniej konsystencji w przepisach.
2. Nie wszystkie orzechy namaczamy przed spożyciem, aby stały się lepiej strawne.
3. Jeśli przepis kucharski sugeruje, by użyć orzechów namoczonych, odcedzonych, to należy właśnie takich użyć.
4. Namoczyć je i osączyć należy tuż przed przygotowaniem ich do użycia w przepisie, nie wcześniej. Dla przykładu, jeśli potrzebujesz 1 szklankę migdałów do zrobienia mleka, namocz na noc i zmiksuj następnego dnia. Natomiast, gdy chcesz zrobić krakersy - namocz na noc, osącz, zmiksuj z dodatkami i osusz w dehydratorze.
Namaczanie nasion i orzechów:
Nasączanie wodą nasion i orzechów
przez kilka godzin powoduje lepsze przyswojenie przez organizm. Łatwiej również zmiksować
miękką, kremową teksturę, gdy chcemy zrobić z nich mleko, sos,
dressing, pasztet/pastę, serek. Ziarna lub orzechy wrzuca się do
naczynia (miska, słoik) i zalewa zimną wodą lub o temperaturze
pokojowej, aż pokryje zawartość. Zamieszać i odstawić w
temperaturze pokojowej na wyznaczony czas określony w tabeli
poniżej. Następnie należy je odcedzić, pozostawiając na sitku
lub zawinięte w gazę, aby suszyły się przy dostępie powietrza.
Powinno to zająć kilkanaście minut przed spożyciem lub
przetworzeniem.
Ziarna/orzechy |
Ilość suchych |
Czas namaczania |
Ilość po namoczeniu |
Migdały |
1 szklanka=227g |
8-12 h |
1 1/2 szklanki |
Orzechy włoskie |
1 szklanka=227g |
4-6 h |
1 1/4 szklanki |
Pekany |
1 szklanka=227g |
4-6 h |
1 1/4 szklanki |
Słonecznik |
1 szklanka=227g |
6-8 h |
1 1/3 szklanki |
Sezam |
1 szklanka=227g |
4-6 h |
1 1/4 szklanki |
Nerkowce |
1 szklanka=227g |
2 h |
1 szklanka |
Namaczanie suszonych owoców:
Owoce, podobnie jak ziarna i orzechy,
powinno się namoczyć na 10-30 minut. Ułatwi to pracę blendera w
przypadku zrobienia budyniu, kremowego nadzienia do ciast, sosów,
ciast i ciasteczek, owocowych spodów do ciast. Jako dodatki do
sałatek będą rozpulchnione i łatwiejsze do strawienia. Aby
przeprowadzić proces namaczania, wrzucić owoce do naczynia i zalać
wodą, aby je pokryła i odstawić na 10-30 minut. Osuszyć i
natychmiast spożyć.
źródło: rawmazing.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz