wtorek, 8 maja 2012

Namaczanie orzechów




1. Namaczamy orzechy z dwóch powodów. Po pierwsze, uaktywniamy enzymy, które wspomagają nasz układ trawienny. Po drugie, czynimy tak dla uzyskania odpowiedniej konsystencji w przepisach.
2. Nie wszystkie orzechy namaczamy przed spożyciem, aby stały się lepiej strawne.
3. Jeśli przepis kucharski sugeruje, by użyć orzechów namoczonych, odcedzonych, to należy właśnie takich użyć.
4. Namoczyć je i osączyć należy tuż przed przygotowaniem ich do użycia w przepisie, nie wcześniej. Dla przykładu, jeśli potrzebujesz 1 szklankę migdałów do zrobienia mleka, namocz na noc i zmiksuj następnego dnia. Natomiast, gdy chcesz zrobić krakersy - namocz na noc, osącz, zmiksuj z dodatkami i osusz w dehydratorze.


 
Namaczanie nasion i orzechów:
Nasączanie wodą nasion i orzechów przez kilka godzin powoduje lepsze przyswojenie przez organizm. Łatwiej również zmiksować miękką, kremową teksturę, gdy chcemy zrobić z nich mleko, sos, dressing, pasztet/pastę, serek. Ziarna lub orzechy wrzuca się do naczynia (miska, słoik) i zalewa zimną wodą lub o temperaturze pokojowej, aż pokryje zawartość. Zamieszać i odstawić w temperaturze pokojowej na wyznaczony czas określony w tabeli poniżej. Następnie należy je odcedzić, pozostawiając na sitku lub zawinięte w gazę, aby suszyły się przy dostępie powietrza. Powinno to zająć kilkanaście minut przed spożyciem lub przetworzeniem.

Ziarna/orzechy
Ilość suchych
Czas namaczania
Ilość po namoczeniu
Migdały
1 szklanka=227g
8-12 h
1 1/2 szklanki
Orzechy włoskie
1 szklanka=227g
4-6 h
1 1/4 szklanki
Pekany
1 szklanka=227g
4-6 h
1 1/4 szklanki
Słonecznik
1 szklanka=227g
6-8 h
1 1/3 szklanki
Sezam
1 szklanka=227g
4-6 h
1 1/4 szklanki
Nerkowce
1 szklanka=227g
2 h
1 szklanka

Namaczanie suszonych owoców:
Owoce, podobnie jak ziarna i orzechy, powinno się namoczyć na 10-30 minut. Ułatwi to pracę blendera w przypadku zrobienia budyniu, kremowego nadzienia do ciast, sosów, ciast i ciasteczek, owocowych spodów do ciast. Jako dodatki do sałatek będą rozpulchnione i łatwiejsze do strawienia. Aby przeprowadzić proces namaczania, wrzucić owoce do naczynia i zalać wodą, aby je pokryła i odstawić na 10-30 minut. Osuszyć i natychmiast spożyć. 

źródło: rawmazing.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz