wtorek, 8 maja 2012

Techniki kiełkowania




słoik 1 litrowy, miska
gaza, siatka, pokrywka z licznymi otworami

  1. Namoczyć nasiona, strączkowe lub zboża na określoną ilość czasu i wody (tabela). Im mniejsza objętość, tym krócej się moczy.
  2. Odlać wodę przez gazę ze słoika lub wykorzystując sitko. Wykorzystać do soku lub zupy. Taki płyn jest bogaty w minerały i enzymy.
  3. Przepłukiwać 2-3 razy dziennie w zależności od klimatu, im suchszy, tym częściej.
  4. Gdy pojawią się kiełki, spożywać lub nadmiar przechowywać w lodówce przez jakiś tydzień, najlepiej w szklanym naczyniu (nie plastikowym).


Tabela kiełkowania nasion, zbóż i strączkowych
Roślina
Adzuki fasola
Lucerna
Migdały
Jęczmień
Ilość suchego
1/2 szklanki
1 1/2-2 łyżek
1 szklanka (1/2 szkl. Migdałów w naturalnej skorupie)
1/2 szklanki
metoda
słoik
słoik
słoik
słoik
skiełkowane
2 szklanki
2 szklanki
1 1/2 szklanki (3/4 szkl. Migdałów w skorupie)
3/4 szklanki
Czas namaczania
Na noc
4-6 h
14 h (2 tygodnie w skorupie)
8 h
płukanie
4 razy dziennie
2 razy dziennie
2-3 razy dziennie
2-3 razy dziennie
Czas kiełkowania
4 dni
4-6 dni
2 dni (3-4 dni w skorupie)
3-4 dni
Długość kiełka
2-3cm
2-5cm
3-6 mm
Kiedy kiełek jest wielkości ziarna
temperatura
20-30C
20-30C
20-30C
21-27C
Porada
Dobrze wpływa na nerki
Postawić na słońcu na 2-3 dni przed spożyciem dla wytworzenia chlorofilu
4 skiełkowane migdały w skorupie to dzienna dawka białka
Woda jęczmienna (rejuvelac) jest dobra dla nerek
Jak podawać
Składnik ciast i posiłków
Na surowo
różne
Zupy, sałatki, naleśniki
Wartości odżywcze
25% białka, aminokwasy, żelazo, niacyna (wit. B), wapń
Mnóstwo minerałów, witamina A, B, C, D, E, K, 35% białka
Zasadotwórcze, 18% białka
Mniejsza zawartość białka i glutenu niż pszenica



Roślina
Kasza jaglana
Fasola mung
Gryka/ kasza gryczana
Ciecierzyca
Ilość suchego
1/2 szklanki
3/4 szklanki
1/2 szklanki
1 szklanka
metoda
słoik
słoik
Ręcznik papierowy, słoik, garnek
słoik
skiełkowane
1 szklanka
5 szklanek (!)
1 1/2 szklanki
3 szklanki
Czas namaczania
4 h
6-10 h
6 h
12 h
płukanie
2-3 razy dziennie
codziennie
1 raz dziennie
4-6 razy dziennie
Czas kiełkowania
3-4 dni
3-5 dni
2-3 dni
3 dni
Długość kiełka
0,5cm kiełek
1,5cm kiełka
0,5-1cm kiełek
1cm kiełka
temperatura
21-27C
20-30C
20-27C
20-22C
Porada
Łatwo strawna, najbardziej zasadotwórcza ze zbóż
W wyniku skiełkowania wzrasta zawartość choliny z 205mg do 250mg/ 100g po 4 dniach kiełkowania w ciemnym miejscu
Położyć w zacienionym miejscu
-
Jak podawać
Mieszana z mąką pszenną da pyszne pieczywo, sałatki, dania, owsianki
Dania orientalne, sałatki, zupy
Zupy, sałatki, naleśniki, ciasta, muffinki, makaron
Zupy, warzywne curry, hummus
Wartości odżywcze
Żelazo, niacyna, fosfor, witamina B2, białko
Białko, cholina, witaminy: A, C, E, wapń, żelazo, fosfor
12% białka, fosfor, potas, żelazo, niacyna (witamina B), wapń, rutyna, zapobiega utracie witaminy C
20% białka, żelazo, witamina A, C, dobra na widzenie




Roślina
Owies
Groszek
Pestki dyni
Soczewica
Ilość suchego
1 szklanka
1 szklanka
1 szklanka
3/4 szklanki
metoda
Papierowy ręcznik
słoik
słoik
słoik
skiełkowane
2 szklanki
2 szklanki
2 szklanki
5 szklanek
Czas namaczania
6-8h
12h
12-15h
6-8h
płukanie
1 raz dziennie lekko przeplukać
1-3 razy dziennie
2-3 razy dziennie
Przepłukać i kiełkować na sucho, przepłukać, jeśli zbyt suche
Czas kiełkowania
3-4 dni
3 dni
3 dni
3-4 dni
Długość kiełka
Kiełek dłuższy od ziarna
Kiełek dłuższy od ziarna
1cm
Kiełek do 1cm,
temperatura
21-27C
10-20C
20-30C
20-30C
Porada
rejuvelac
-
Wspomaga układ moczowy, stabilizuje problemy z prostatą, walczy z pasożytami układu pokarmowego
Kiełkowanie w mroku
Jak podawać
Pieczywo, ciasta, zupy, owsianka
Sałatki, zupy, potraw curry
Na surowo, sałatki, zupy, pieczywo, ciasta
Sałatki, zupy, dressingi, dipy
Wartości odżywcze
14% białka, witaminy B i E, fosfor, żelazo, magnez, miedź, fluor, cynk
22% białka, 8 ważnych aminokwasów
Fosfor, żelazo, witamina B i A, 3% białka, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe
25% białka, witamina B, żelazo, fosfor



Roślina
Żyto
Sezam
Soja
Gorczyca&Rzeżucha
Ilość suchego
1 szklanka
1 szklanka
1 szklanka
1 łyżka
metoda
słoik
słoik
Słoik, garnek
słoik
skiełkowane
3 1/2 szklanki
1 1/2 szklanki
4-5 szklanek
2 szklanki (!)
Czas namaczania
6-8h
6-8h
12h
4 h
płukanie
2-3 razy dziennie
4 i więcej razy
Skiełkować na sucho
2 razy dziennie
Czas kiełkowania
3-4 dni
3 dni
4 dni
3-4 dni
Długość kiełka
Kiełek dłuższy od ziarna
Kiełek dłuższy od ziarna
5cm
5cm
temperatura
10-20C
20-27C
20-30C
10-20C
Porada
Twarde, doskonałe na słód
Lecytyna zapobiega zaleganiu cholesterolu w układzie krwionośnym
Emulgacja tłuszczy, nasycenie lecytyną, usunąć całkowicie wodę po przepłukaniu
Smak i zapach pieprzu
Jak podawać
Na surowo, pieczywo, zupa, sałatki
Tahini, olej, pieczywo
Zupy, makarony, pasty, sałatki
Sałatki, Coleslaw, ogorek
Wartości odżywcze
Potas, żelazo, fosfor, magnez, 12% białka
18% białko, aminokwasy, witamina B1, wapń, lecytyna, 50% białka
40% białka, witaminy B, lecytyna
Witamina A i C



Roślina
Słonecznik
Pszenica
Fasole
Ryż
Ilość suchego
1 szklanka
1 szklanka
1 szklanka
1 szklanka
metoda
Słoik, garnek
słoik
Słoik
słoik
skiełkowane
3 szklanki
3 1/2-4 szklanek
4 szklanki
2 1/2 szklanki
Czas namaczania
W łusce 8h
15-20h na rejuvelac
12-14 h
12-15 h
płukanie
2 razy dziennie
Przepłukiwać codziennie
3-4 razy dziennie
2-3 razy dziennie
Czas kiełkowania
2-3 dni bez łusek, 7-10 dni w łuskach
3 dni
3-5 dni
3-4 dni
Długość kiełka
Kiełek dłuższy od ziarna
1-2cm
2-5cm
Kiełek dłuższy od ziarna
temperatura
18-24C
21-27C
20-30C
10-27C
Porada
Kiełkować krótko, jeść do 57g
Po zrobieniu rejuvelac rośnie w pudełku, gdy trawka ma 15-20cm zrobić sok,
-
-
Jak podawać
Na surowo, pieczywo, zupa, sałatki
Zupy, sałatki, musli, pieczywo, ciasta
Zupy, makarony, pasty, sałatki
Sałatki
Wartości odżywcze
Witamina D i B, białko
Najwięcej białka wśród zbóż po owsie, witamina E, mniej C, ale wzrasta 600% po skiełkowaniu, witaminy B, trawka jest bogata w chlorofil, eliminuje komórki nowotworowe
20-25% białka, żelazo, fosfor, potas, wapń, witaminy B
7% białka, 8 aminokwasów, Witamina E

źródło: rawmazing.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz