słoik 1 litrowy, miska
gaza, siatka, pokrywka z licznymi
otworami
Namoczyć nasiona, strączkowe lub
zboża na określoną ilość czasu i wody (tabela). Im mniejsza
objętość, tym krócej się moczy.
Odlać wodę przez gazę ze słoika
lub wykorzystując sitko. Wykorzystać do soku lub zupy. Taki płyn
jest bogaty w minerały i enzymy.
Przepłukiwać 2-3 razy dziennie w
zależności od klimatu, im suchszy, tym częściej.
Gdy pojawią się kiełki,
spożywać lub nadmiar przechowywać w lodówce przez jakiś
tydzień, najlepiej w szklanym naczyniu (nie plastikowym).
Tabela kiełkowania nasion, zbóż
i strączkowych
|
Roślina
|
Adzuki fasola
|
Lucerna
|
Migdały
|
Jęczmień
|
Ilość suchego
|
1/2 szklanki
|
1 1/2-2 łyżek
|
1 szklanka (1/2 szkl. Migdałów w naturalnej
skorupie)
|
1/2 szklanki
|
metoda
|
słoik
|
słoik
|
słoik
|
słoik
|
skiełkowane
|
2 szklanki
|
2 szklanki
|
1 1/2 szklanki (3/4 szkl. Migdałów w skorupie)
|
3/4 szklanki
|
Czas namaczania
|
Na noc
|
4-6 h
|
14 h (2 tygodnie w skorupie)
|
8 h
|
płukanie
|
4 razy dziennie
|
2 razy dziennie
|
2-3 razy dziennie
|
2-3 razy dziennie
|
Czas kiełkowania
|
4 dni
|
4-6 dni
|
2 dni (3-4 dni w skorupie)
|
3-4 dni
|
Długość kiełka
|
2-3cm
|
2-5cm
|
3-6 mm
|
Kiedy kiełek jest wielkości ziarna
|
temperatura
|
20-30C
|
20-30C
|
20-30C
|
21-27C
|
Porada
|
Dobrze wpływa na nerki
|
Postawić na słońcu na 2-3 dni przed spożyciem
dla wytworzenia chlorofilu
|
4 skiełkowane migdały w skorupie to dzienna
dawka białka
|
Woda jęczmienna (rejuvelac) jest dobra dla nerek
|
Jak podawać
|
Składnik ciast i posiłków
|
Na surowo
|
różne
|
Zupy, sałatki, naleśniki
|
Wartości odżywcze
|
25% białka, aminokwasy, żelazo, niacyna (wit.
B), wapń
|
Mnóstwo minerałów, witamina A, B, C, D, E, K,
35% białka
|
Zasadotwórcze, 18% białka
|
Mniejsza zawartość białka i glutenu niż
pszenica
|
Roślina
|
Kasza jaglana
|
Fasola mung
|
Gryka/ kasza gryczana
|
Ciecierzyca
|
Ilość suchego
|
1/2 szklanki
|
3/4 szklanki
|
1/2 szklanki
|
1 szklanka
|
metoda
|
słoik
|
słoik
|
Ręcznik papierowy, słoik, garnek
|
słoik
|
skiełkowane
|
1 szklanka
|
5 szklanek (!)
|
1 1/2 szklanki
|
3 szklanki
|
Czas namaczania
|
4 h
|
6-10 h
|
6 h
|
12 h
|
płukanie
|
2-3 razy dziennie
|
codziennie
|
1 raz dziennie
|
4-6 razy dziennie
|
Czas kiełkowania
|
3-4 dni
|
3-5 dni
|
2-3 dni
|
3 dni
|
Długość kiełka
|
0,5cm kiełek
|
1,5cm kiełka
|
0,5-1cm kiełek
|
1cm kiełka
|
temperatura
|
21-27C
|
20-30C
|
20-27C
|
20-22C
|
Porada
|
Łatwo strawna, najbardziej zasadotwórcza ze zbóż
|
W wyniku skiełkowania wzrasta zawartość choliny
z 205mg do 250mg/ 100g po 4 dniach kiełkowania w ciemnym miejscu
|
Położyć w zacienionym miejscu
|
-
|
Jak podawać
|
Mieszana z mąką pszenną da pyszne pieczywo,
sałatki, dania, owsianki
|
Dania orientalne, sałatki, zupy
|
Zupy, sałatki, naleśniki, ciasta, muffinki,
makaron
|
Zupy, warzywne curry, hummus
|
Wartości odżywcze
|
Żelazo, niacyna, fosfor, witamina B2, białko
|
Białko, cholina, witaminy: A, C, E, wapń,
żelazo, fosfor
|
12% białka, fosfor, potas, żelazo, niacyna
(witamina B), wapń, rutyna, zapobiega utracie witaminy C
|
20% białka, żelazo, witamina A, C, dobra na
widzenie
|
Roślina
|
Owies
|
Groszek
|
Pestki dyni
|
Soczewica
|
Ilość suchego
|
1 szklanka
|
1 szklanka
|
1 szklanka
|
3/4 szklanki
|
metoda
|
Papierowy ręcznik
|
słoik
|
słoik
|
słoik
|
skiełkowane
|
2 szklanki
|
2 szklanki
|
2 szklanki
|
5 szklanek
|
Czas namaczania
|
6-8h
|
12h
|
12-15h
|
6-8h
|
płukanie
|
1 raz dziennie lekko przeplukać
|
1-3 razy dziennie
|
2-3 razy dziennie
|
Przepłukać i kiełkować na sucho, przepłukać,
jeśli zbyt suche
|
Czas kiełkowania
|
3-4 dni
|
3 dni
|
3 dni
|
3-4 dni
|
Długość kiełka
|
Kiełek dłuższy od ziarna
|
Kiełek dłuższy od ziarna
|
1cm
|
Kiełek do 1cm,
|
temperatura
|
21-27C
|
10-20C
|
20-30C
|
20-30C
|
Porada
|
rejuvelac
|
-
|
Wspomaga układ moczowy, stabilizuje problemy z
prostatą, walczy z pasożytami układu pokarmowego
|
Kiełkowanie w mroku
|
Jak podawać
|
Pieczywo, ciasta, zupy, owsianka
|
Sałatki, zupy, potraw curry
|
Na surowo, sałatki, zupy, pieczywo, ciasta
|
Sałatki, zupy, dressingi, dipy
|
Wartości odżywcze
|
14% białka, witaminy B i E, fosfor, żelazo,
magnez, miedź, fluor, cynk
|
22% białka, 8 ważnych aminokwasów
|
Fosfor, żelazo, witamina B i A, 3% białka,
bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe
|
25% białka, witamina B, żelazo, fosfor
|
Roślina
|
Żyto
|
Sezam
|
Soja
|
Gorczyca&Rzeżucha
|
Ilość suchego
|
1 szklanka
|
1 szklanka
|
1 szklanka
|
1 łyżka
|
metoda
|
słoik
|
słoik
|
Słoik, garnek
|
słoik
|
skiełkowane
|
3 1/2 szklanki
|
1 1/2 szklanki
|
4-5 szklanek
|
2 szklanki (!)
|
Czas namaczania
|
6-8h
|
6-8h
|
12h
|
4 h
|
płukanie
|
2-3 razy dziennie
|
4 i więcej razy
|
Skiełkować na sucho
|
2 razy dziennie
|
Czas kiełkowania
|
3-4 dni
|
3 dni
|
4 dni
|
3-4 dni
|
Długość kiełka
|
Kiełek dłuższy od ziarna
|
Kiełek dłuższy od ziarna
|
5cm
|
5cm
|
temperatura
|
10-20C
|
20-27C
|
20-30C
|
10-20C
|
Porada
|
Twarde, doskonałe na słód
|
Lecytyna zapobiega zaleganiu cholesterolu w
układzie krwionośnym
|
Emulgacja tłuszczy, nasycenie lecytyną, usunąć
całkowicie wodę po przepłukaniu
|
Smak i zapach pieprzu
|
Jak podawać
|
Na surowo, pieczywo, zupa, sałatki
|
Tahini, olej, pieczywo
|
Zupy, makarony, pasty, sałatki
|
Sałatki, Coleslaw, ogorek
|
Wartości odżywcze
|
Potas, żelazo, fosfor, magnez, 12% białka
|
18% białko, aminokwasy, witamina B1, wapń,
lecytyna, 50% białka
|
40% białka, witaminy B, lecytyna
|
Witamina A i C
|
Roślina
|
Słonecznik
|
Pszenica
|
Fasole
|
Ryż
|
Ilość suchego
|
1 szklanka
|
1 szklanka
|
1 szklanka
|
1 szklanka
|
metoda
|
Słoik, garnek
|
słoik
|
Słoik
|
słoik
|
skiełkowane
|
3 szklanki
|
3 1/2-4 szklanek
|
4 szklanki
|
2 1/2 szklanki
|
Czas namaczania
|
W łusce 8h
|
15-20h na rejuvelac
|
12-14 h
|
12-15 h
|
płukanie
|
2 razy dziennie
|
Przepłukiwać codziennie
|
3-4 razy dziennie
|
2-3 razy dziennie
|
Czas kiełkowania
|
2-3 dni bez łusek, 7-10 dni w łuskach
|
3 dni
|
3-5 dni
|
3-4 dni
|
Długość kiełka
|
Kiełek dłuższy od ziarna
|
1-2cm
|
2-5cm
|
Kiełek dłuższy od ziarna
|
temperatura
|
18-24C
|
21-27C
|
20-30C
|
10-27C
|
Porada
|
Kiełkować krótko, jeść do 57g
|
Po zrobieniu rejuvelac rośnie w pudełku, gdy
trawka ma 15-20cm zrobić sok,
|
-
|
-
|
Jak podawać
|
Na surowo, pieczywo, zupa, sałatki
|
Zupy, sałatki, musli, pieczywo, ciasta
|
Zupy, makarony, pasty, sałatki
|
Sałatki
|
Wartości odżywcze
|
Witamina D i B, białko
|
Najwięcej białka wśród zbóż po owsie,
witamina E, mniej C, ale wzrasta 600% po skiełkowaniu, witaminy
B, trawka jest bogata w chlorofil, eliminuje komórki nowotworowe
|
20-25% białka, żelazo, fosfor, potas, wapń,
witaminy B
|
7% białka, 8 aminokwasów, Witamina E
|
źródło: rawmazing.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz