Wegańska kuchnia żydowska
Kulinaria te są
bardzo zróżnicowane. W zależności od przebywania ludności
żydowskiej, ich kuchnia wzbogacała się o produkty lokalne.
- We wschodniej Europie mamy: zupę z klopsikami z macy, gefilte fish, barszcz i kugle.
- W kuchni włoskiej znajdziemy serca karczochów w sosie cytrynowym z kaparami.
- Na Bliskim Wschodzie zaskoczy nas obecność warzywne kebaby w pikantnym anturażu z kminem rzymskim.
Trzy różnice
decydujące o odmienności terytorialnej kuchni żydowskiej:
- Region.
- Kashrut (prawo koszerności).
- Tradycja.
Kashrut jest
najbardziej zawikłaną częścią kuchni żydowskiej. Obejmuje
nakazy Mojżesza i późniejsze prawo Talmudu. Przekazuje ludziom,
jak przygotowywać żywność na święta, jak konsumować zwierzęta
(zakaz jedzenia wieprzowiny i skorupiaków), niełączenie mięsa z
krwią, mięsa z mlekiem, zakaz spożywania owadów, powstrzymywanie
się od gotowania w dzień Szabatu.
Rok kalendarzowy
obfituje w święta i momenty skupiające rodzinę przy świątecznym
stole. Według tradycji jedzą orzechy i owoce w święto B'Shevat.
Shavuot obfituje w dania mleczne i jego przetwory.
Święto Paschy
nakazuje wysprzątanie całego domu z zakwasu. Serwuje się macę i
jej przetwory w daniach. W Hanukkah, czyli Święto Świateł,
spożywa się smażone potrawy, jak placki ziemniaczane i ciastka
parzone z dziurką (donaty, bajgle).
Jak
zweganizować kuchnię żydowską?
Z perspektywy
judaizmu powstrzymywanie się od produktów zwierzęcych jest jak
najbardziej uzasadnione. Owoce i orzechy powinny być wolne od
owadów, robaczków. Rozwiązuje się także problem nie łączenia
pokarmów w kuchni wegańskiej.
Księga
Rodzaju 1,29: „I
rzekł Bóg: «Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno
po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie:
dla was będą one pokarmem.”
Weganizm
przybliża do Boga, jest nieskomplikowana, ocala żywe istoty, dba o
środowisko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz