wtorek, 8 maja 2012

Wegańska kuchnia żydowska



Wegańska kuchnia żydowska
    Kulinaria te są bardzo zróżnicowane. W zależności od przebywania ludności żydowskiej, ich kuchnia wzbogacała się o produkty lokalne. 
  • We wschodniej Europie mamy: zupę z klopsikami z macy, gefilte fish, barszcz i kugle. 
  • W kuchni włoskiej znajdziemy serca karczochów w sosie cytrynowym z kaparami. 
  • Na Bliskim Wschodzie zaskoczy nas obecność warzywne kebaby w pikantnym anturażu z kminem rzymskim.
    Trzy różnice decydujące o odmienności terytorialnej kuchni żydowskiej: 
  1. Region.
  2. Kashrut (prawo koszerności).
  3. Tradycja.
    Kashrut jest najbardziej zawikłaną częścią kuchni żydowskiej. Obejmuje nakazy Mojżesza i późniejsze prawo Talmudu. Przekazuje ludziom, jak przygotowywać żywność na święta, jak konsumować zwierzęta (zakaz jedzenia wieprzowiny i skorupiaków), niełączenie mięsa z krwią, mięsa z mlekiem, zakaz spożywania owadów, powstrzymywanie się od gotowania w dzień Szabatu. 
    Rok kalendarzowy obfituje w święta i momenty skupiające rodzinę przy świątecznym stole. Według tradycji jedzą orzechy i owoce w święto B'Shevat. Shavuot obfituje w dania mleczne i jego przetwory.   
Święto Paschy nakazuje wysprzątanie całego domu z zakwasu. Serwuje się macę i jej przetwory w daniach. W Hanukkah, czyli Święto Świateł, spożywa się smażone potrawy, jak placki ziemniaczane i ciastka parzone z dziurką (donaty, bajgle).

Jak zweganizować kuchnię żydowską?
    Z perspektywy judaizmu powstrzymywanie się od produktów zwierzęcych jest jak najbardziej uzasadnione. Owoce i orzechy powinny być wolne od owadów, robaczków. Rozwiązuje się także problem nie łączenia pokarmów w kuchni wegańskiej.
    Księga Rodzaju 1,29: I rzekł Bóg: «Oto wam daję wszelką roślinę przynoszącą ziarno po całej ziemi i wszelkie drzewo, którego owoc ma w sobie nasienie: dla was będą one pokarmem.
    Weganizm przybliża do Boga, jest nieskomplikowana, ocala żywe istoty, dba o środowisko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz