piątek, 1 czerwca 2012

Dzień Bułki - Dzień Dziecka - cynamonowe ślimaczki z jabłkiem i truskawką



   Pomyślałam, że jak Dzień Dziecka, to i bułki muszą być na słodko.

Składniki na ciasto:

  • 2 filiżanki letniej wody
  • 25g drożdży świeżych
  • 3 1/2 filiżanki mąki pszennej zwykłej

  • 1 1/2 filiżanki mąki żytniej pełnoziarnistej

  • Cynamonowe ślimaczki
     
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • garść mielonego karobu w strączkach

Składniki nadzienia:

  • 3 średnie truskawki
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • przyprawy (imbir starty, gałka muszkatołowa, cynamon, karob)

Przygotowanie:


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Letnią wodę połączyć z drożdżami i dodać 3 łyżki mąki.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ściereczką na 15 minut.
Do miski wsypać 3 filiżanki mąki, sodę, cynamon, sól i wymieszać.
Dodać drożdże i wymieszać łyżką.
Na silikonowej macie lub stolnicy zagnieść chwilę do czasu utworzenia zwartej kuli ciasta.
Uderzać ciastem o blat koło 30 razy.
Odstawić do miski i nakryć ściereczką w ciepłe miejsce na 20 minut.

Nadzienie:
Jabłka i truskawki wrzucić do rondla i prażyć na małym ogniu, aż się rozpadną.
Pilnować, aby się nie przypaliły, często mieszać.
Dodać pod koniec przypraw.
Zamieszać i odstawić do ostygnięcia.

Rozwałkować ciasto na cienki placek o kształcie zbliżonym do prostokąta.
Nałożyć nadzienie i rozprowadzić wąską warstwą po cieście.
Zwijać ciasto od szerszego do szerszego boku.
Rulonik rolować jeszcze chwilę na podłożu.
Używając noża, przekrawać ciasto na kawałki o dowolnej długości. Najlepiej mniejszej niż wysokość brytfanki, naczynia do zapiekania, foremki.
Umieścić kawałeczki ciasta w formie ślimakiem do góry w odstępach, bo ciasto urośnie.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180°C i wstawić ciasto.
Piec 25 - 45 minut, aż nabierze rumianego koloru.


źródło inspiracji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz