Pomyślałam, że jak Dzień Dziecka, to i bułki muszą być na słodko.
Składniki na ciasto:
- 2 filiżanki letniej wody
- 25g drożdży świeżych
- 3 1/2 filiżanki mąki pszennej zwykłej
-
1 1/2 filiżanki mąki żytniej pełnoziarnistej -
Cynamonowe ślimaczki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- garść mielonego karobu w strączkach
Składniki nadzienia:
- 3 średnie truskawki
- 2 małe jabłka
- 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
- przyprawy (imbir starty, gałka muszkatołowa, cynamon, karob)
Przygotowanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Letnią wodę połączyć z drożdżami i dodać 3 łyżki mąki.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ściereczką na 15 minut.
Do miski wsypać 3 filiżanki mąki, sodę, cynamon, sól i wymieszać.
Dodać drożdże i wymieszać łyżką.
Na silikonowej macie lub stolnicy zagnieść chwilę do czasu utworzenia zwartej kuli ciasta.
Uderzać ciastem o blat koło 30 razy.
Odstawić do miski i nakryć ściereczką w ciepłe miejsce na 20 minut.
Nadzienie:
Jabłka i truskawki wrzucić do rondla i prażyć na małym ogniu, aż się rozpadną.
Pilnować, aby się nie przypaliły, często mieszać.
Dodać pod koniec przypraw.
Zamieszać i odstawić do ostygnięcia.
Rozwałkować ciasto na cienki placek o kształcie zbliżonym do prostokąta.
Nałożyć nadzienie i rozprowadzić wąską warstwą po cieście.
Zwijać ciasto od szerszego do szerszego boku.
Rulonik rolować jeszcze chwilę na podłożu.
Używając noża, przekrawać ciasto na kawałki o dowolnej długości. Najlepiej mniejszej niż wysokość brytfanki, naczynia do zapiekania, foremki.
Umieścić kawałeczki ciasta w formie ślimakiem do góry w odstępach, bo ciasto urośnie.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180°C i wstawić ciasto.
Piec 25 - 45 minut, aż nabierze rumianego koloru.
źródło inspiracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz