poniedziałek, 4 czerwca 2012

Śniadanie na bogato z owsianką




1. Typowe zmielone ziarna tracą swoje wartości. Mąka jest pozbawiona ich w 30-40%. Jedynie mąki pełnoziarniste są poddane mechanicznej obróbce ziarna bez jego selekcji, dlatego obfitują w błonnik i antyoksydanty zawarte w otrębach. Zarodek ziarna posiada cenne witaminy, minerały i tłuszcze.
2. Nawet jeśli mąka jest pełnoziarnista, zmielenie jej i wystawienie na działanie tlenu powoduje utleniane surowca. Kwasy omega-3 są szczególnie wrażliwe pod tym względem. Dlatego kupując mąkę lub inne mielone produkty (siemię lniane, kawa, przyprawy) musimy się liczyć z problemem utlenienia produktu. Najlepiej mielić produkty tuż przed użyciem w przepisie lub przechowywać w szczelnym opakowaniu w lodówce lub zamrażalce.

 
1. W przeddzień: do 1-1/4 szkl. wrzątku dodać ¼ szkl. skiełkowanego zboża. Namoczyć na noc.

2. Następnego dnia: Zagotować namoczone zboże, dodać ¼ szkl. płatków zbożowych, dodać ¼ szkl. suszonych owoców (np. żurawina). Skręcić ogień i odstawić na 5 minut.

3. Po ugotowaniu płatków z owocami, przygotować dwie miseczki i wsypać:
-1 czubatą łyżkę świeżo zmielonego siemienia lnianego,
-2 czubatą łyżkę pokruszonych orzechów,
- odrobinę słodu według uznania (syrop, cukier, ksylitol, stevia),
- przyprawy do smaku: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa.

4. Umyć i przygotować sezonowe owoce, dodać do miseczek:
-1/4 szkl. jagodowych (truskawka, jagoda, borówka, jeżyna, malina),
-1/4 szkl. cząstek jabłka lub gruszki,
-1/2 pomarańczy.
 
5. Wymieszać składniki w miseczkach i podać. 
 

źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz