poniedziałek, 4 czerwca 2012

Dieta w ajurwedzie - wprowadzenie



System „doshas”, które powinny zostać ze sobą w harmonii, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować. 

Trzy doshas to:
  • vata,
  • kapha,
  • pitta.

 
   Ajurweda bada zależności pomiędzy energią człowieka, energią pożywienia i energią otoczenia. Latem lepiej jeść więcej słodkich, zimnych, gorzkich, kojących, surowych i wodnistych, jak: warzywa zielenina, kiełki. Wiosną podobnie, z tym że w większych ilościach i dodajemy odrobinę tłustszych orzechów i ziaren. Zimą jemy więcej ostrych, rozgrzewających, suchych, dodając imbir i pieprz cayenne. Jesienią ponownie dokładamy słodkie, naturalnie słone, ciepłe, wysoko błonnikowe produkty. Dieta dzieci do 12 r.ż. powinna składać się z żywności przeznaczonej dla kapha. Mleko pochodzić wyłącznie z piersi matki (ostre, ciepłe, wysuszające). Dehydrowane, imbir, kumin, cynamon, kardamon, asofetyda. Niemowlęta powinny otrzymywać zmiksowane i podgrzewane pożywienie (do 40° C). Od szesnastego r.ż. Do wieku średniego należy uwzględnić pożywienie przypisane pitta. Jednak wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i energii człowieka. 



źródło: Rainbow green live-food cuicine, Gabriel Cousens -książka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz