środa, 11 lipca 2012

Sok z aloesa


Zerwać kilkanaście liści aloesa. Opłukać.
Wyciąć uszkodzone fragmenty rośliny i brzeżne kolce.
Zmiksować w blenderze.
Masę przełożyć na sitko lub w gazę i wycisnąć sok.


Co kryje się w soku z aloesa:
  • aminokwasy,
  • enzymy,
  • lupeol i mleczan magnezowy,
  • cukry,
  • saponiny - na skórze wykazują działanie przeciwbakteryjne i ściągające,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • wapń, potas, magnez, cynk, sód, żelazo, chrom, mangan, miedź, german,
  • witaminy z grupy B, A, C, E, wszystkie rozpuszczalne w wodzie i cholinę,
  • ligniny - szybsze wchłanianie przez skórę.

Oddziaływanie zdrowotne:
  •  naturalny antybiotyk,
  • działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, niszczy grzyby,
  • działa przeciwbólowo,
  • podnosi odporność organizmu,
  • zwiększa przyswajalność witaminy C i E,
  • reguluje wypróżnienia i wspomaga oczyszczanie jelit,
  • wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy,
  • odtruwa wątrobę,
  • łagodzi nadkwasotę,
  • nawilża skórę,
  • obniża poziom złego cholesterolu LDL,
  • obniża poziom cukru we krwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz