piątek, 24 kwietnia 2015

Cavatappi z fasolką i chrzanem


Cavatappi z fasolką i chrzanem

Cavatappi - sprężynki z makaronu durum
przecier pomidorowy
garść natki
starty chrzan
ostra papryka w proszku
suszone oregano

Makaron gotować w małej ilości wody pod przykryciem na małym ogniu.
Gdy Cavatappi zacznie mięknąć, wlać przecier.
Posiekać natkę.
Al dente makaron doprawić i zakryć.
W tym czasie zająć się chrzanem.
Korzeń chrzanu zetrzeć w drobne wiórki. Wygląda jak parmezan.
Oprószyć Cavatappi natką i chrzanem.

Cavatappi [czytaj: kawatoppi] – rodzaj włoskiego makaronu w kształcie poskręcanej rurki. Nazwa makaronu pochodzi od włoskiego „Cava Tappi” oznaczającego korkociąg.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz