Grupy pokarmów
melony (melony, arbuzy)
- zawsze jemy osobno
owoce
- łączymy z warzywami i zielonymi warzywami, nie łączymy kwaśnych ze słodkimi
warzywa owocowe (warzywa z pestkami: pomidory, ogórki, bakłażany, cukinie, dynie, patisony, kabaczki)
warzywa
warzywa korzeniowe (te, które rosną w ziemi: marchewka, ziemniak, burak, pietruszka, chrzan, brukiew)
- z warzywami zielonymi, tłuszczami i kwaśnymi owocami
warzywa zielone (zielone liściaste: szpinak, sałata, kapusta, szczaw, botwina, rukola, roszponka, natka, szczypiorek)
- łączymy właściwie ze wszystkimi grupami
tłuszcze
- łączymy ze wszystkimi grupami warzyw (awokado, kokos, nasiona, orzechy, oleje)
źródło:
Rohkost
Grafika
FreeleeCombining
Czas trawienia pokarmów w żołądku:
Woda
jeśli żołądek jest pusty woda opuszcza narząd natychmiast
Soki
warzywa owocowe, warzywne rosoły - 15 do 20 minut
Półpłynne
(zmiksowane sałatki, warzywa i owoce) - 20 do 30 min.
Owoce
arbuz - 20 min.
Inne melony - Canteloupe, Cranshaw, Honeydew - 30 min.
Pomarańcze, grejpfrut, winogrona - 30 min.
Jabłka, gruszki, brzoskwinie, wiśnie. - 40 min.
Warzywa
Surowe warzywa - pomidor, sałata, ogórek, seler naciowy, czerwona i zielona papryka - 30 do 40 min.
Parowane lub gotowane warzywa
Warzywa liściaste - szpinak, jarmuż, rukola - 40
min. - cukinia, brokuły, kalafior, fasolka, żółty kabaczek, kukurydza - 45 min.
Warzywa korzeniowe - marchewka, buraki, pietruszka - 50 min.
Skrobiowe
karczochy, dynie kukurydza, ziemniaki, bataty, kasztany - 60 min.
Zboża
ryż brązowy, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza kukurydziana, płatki owsiane - 90 min.
Strączkowe & fasole -
soczewica, fasola lima, ciecierzyca, groch, fasola czerwona - 90 min.
soja -120 min.
Nasiona & orzechy
nasiona -słonecznik, pestki dyni, sezam - 2 godziny
orzechy - migdały, surowe orzechy ziemne, nerkowce, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, pekany - 2 1/2 do 3 godzin
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz