Kapha – zwierzę: słoń;
reprezentuje element wodno-ziemski, stanowi potencjalną energię.
Powoduje nadmiar płynu i śluzu w organizmie. Cechuje ludzi o wolnej
przemianie materii, z problemami oddechowymi, katarem i
przeziębieniami. Łatwo gubią nadwagę, kobiety w niższych
częściach ciała (biodra i pośladki), mają więcej wody w czasie
miesiączki, ale jest ona dość regularna i racjonalna. Budowa
ciała jest masywna, o szerokich barkach i biodrach. Skóra nie jest
zbyt sucha, gładka w dotyku. Sen jest głęboki i długi. Trawienie
zachodzi powoli (szczególnie po zjedzeniu tłustych pokarmów) i
regularnie (raz dziennie oddają stolec). Powinni uwzględnić
lekkie, ciepłe i suche produkty. Tłuste, tuczące, słodkie, słone,
zimne i ciężkie zaburzają procesy trawienne. Ze względu na
powolną przemianę materii, zaleca się spożywanie dwóch głównych
posiłków dziennie, oddzielonych 6 godzinami. Najlepiej, aby unikali
przegryzek pomiędzy. Cierpki, ostry, ściągający i gorzki jest
odpowiedni dla kapha. Słodkie, słone i kwaśne mogą być spożywane
z umiarem w optymalnej porze roku lub dnia, wówczas kapha nie będzie
zirytowana. Ostrożnie z oleistymi pokarmami. Dla kapha warzywa
stabilizują procesy trawienne. Szczególnie zielono listne ze
względu na ich właściwości osuszające. Jarzyny z ciepłymi (nie
gotowanymi) włącznie w połączeniu z ostrymi przyprawami są
korzystne dla kapha. Zaczynanie posiłku od kojących i gorzkich
produktów, pozwala organizmowi sprawniej trawić. Surówka, świeży
korzeń imbiru z ciepłą wodą, dressing. Surowe warzywa dostarczają
błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit. Słodkie, kwaśne
i wodniste jarzyny mogą być neutralne lub wpływać na pogorszenie.
Ogórki zawierają dużo wody, są gorzkawe i działają ściągająco.
Pomidory obciążają, czarne i zielone oliwki, które są oleiste i
słone, także spowalniają procesy trawienne. Warzywa korzeniowe są
dopuszczalne, ale ze względu na swoje ziemiste pochodzenie
zwiększają bezwładność systemu trawienia. Częściej należy
spożywać: szparagi, brokuły, brukselkę, kapustę, marchewkę,
kalafiora, seler naciowy, bakłażana, zielono listne, sałatę,
pietruszkę, groszek, paprykę, szpinak, kiełki. Dobre owoce to:
gruszki, jabłka, granaty. Należy ograniczyć spożycie nasion
(słonecznik, dynia, siemię lniane) i orzechów z powodu zawartości
tłuszczu i ciężko strawności. Lepiej je wcześniej namoczyć
przed spożyciem. Przyprawy: imbir, czosnek.
źródło: Rainbow green live-food
cuicine, Gabriel Cousens -książka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz