poniedziałek, 4 czerwca 2012

Dieta w ajurwedzie - kapha




Kapha – zwierzę: słoń; reprezentuje element wodno-ziemski, stanowi potencjalną energię. Powoduje nadmiar płynu i śluzu w organizmie. Cechuje ludzi o wolnej przemianie materii, z problemami oddechowymi, katarem i przeziębieniami. Łatwo gubią nadwagę, kobiety w niższych częściach ciała (biodra i pośladki), mają więcej wody w czasie miesiączki, ale jest ona dość regularna i racjonalna. Budowa ciała jest masywna, o szerokich barkach i biodrach. Skóra nie jest zbyt sucha, gładka w dotyku. Sen jest głęboki i długi. Trawienie zachodzi powoli (szczególnie po zjedzeniu tłustych pokarmów) i regularnie (raz dziennie oddają stolec). Powinni uwzględnić lekkie, ciepłe i suche produkty. Tłuste, tuczące, słodkie, słone, zimne i ciężkie zaburzają procesy trawienne. Ze względu na powolną przemianę materii, zaleca się spożywanie dwóch głównych posiłków dziennie, oddzielonych 6 godzinami. Najlepiej, aby unikali przegryzek pomiędzy. Cierpki, ostry, ściągający i gorzki jest odpowiedni dla kapha. Słodkie, słone i kwaśne mogą być spożywane z umiarem w optymalnej porze roku lub dnia, wówczas kapha nie będzie zirytowana. Ostrożnie z oleistymi pokarmami. Dla kapha warzywa stabilizują procesy trawienne. Szczególnie zielono listne ze względu na ich właściwości osuszające. Jarzyny z ciepłymi (nie gotowanymi) włącznie w połączeniu z ostrymi przyprawami są korzystne dla kapha. Zaczynanie posiłku od kojących i gorzkich produktów, pozwala organizmowi sprawniej trawić. Surówka, świeży korzeń imbiru z ciepłą wodą, dressing. Surowe warzywa dostarczają błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit. Słodkie, kwaśne i wodniste jarzyny mogą być neutralne lub wpływać na pogorszenie. Ogórki zawierają dużo wody, są gorzkawe i działają ściągająco. Pomidory obciążają, czarne i zielone oliwki, które są oleiste i słone, także spowalniają procesy trawienne. Warzywa korzeniowe są dopuszczalne, ale ze względu na swoje ziemiste pochodzenie zwiększają bezwładność systemu trawienia. Częściej należy spożywać: szparagi, brokuły, brukselkę, kapustę, marchewkę, kalafiora, seler naciowy, bakłażana, zielono listne, sałatę, pietruszkę, groszek, paprykę, szpinak, kiełki. Dobre owoce to: gruszki, jabłka, granaty. Należy ograniczyć spożycie nasion (słonecznik, dynia, siemię lniane) i orzechów z powodu zawartości tłuszczu i ciężko strawności. Lepiej je wcześniej namoczyć przed spożyciem. Przyprawy: imbir, czosnek.



źródło: Rainbow green live-food cuicine, Gabriel Cousens -książka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz