Pitta – Zwierzę: tygrys;
reprezentuje ogień i metabolizm. Ludzi cechuje żywiołowość,
indywidualizm, siła i szybka przemiana materii. Ciało jest
zbilansowane pod względem fizycznym, umięśnione, smukłe, zgrabne
i silne. Skóra jest delikatna, rudawa (piegi), wrażliwa na słońce.
Są ciepli w dotyku, zawsze im ciepło. Mają dobry apetyt i bywają
zirytowani, gdy nie mogą jeść, gdy są głodni. Lubią zimne
napoje. Wypróżniają się regularnie. Kobiet mają mocniejsze
krwawienia miesięczne, które trwają dłużej. Najlepsza dieta dla
pitta to zmiksowana surowizna. Są wrażliwi na
toksyny pochodzące z powietrza, wody i
ziemi, podobnie jak vata. Wskazane jest spożywanie żywności
organicznej, filtrowanej wody, słodkich, gorzkich, kojących,
zimnych i ciężko strawnych pokarmów. Jedzenie ostrych, tłustych,
słonych i kwaśnych – powoduje rozregulowanie przewodu
pokarmowego. Obciążająco działają słodkie, kwaśne i słone
produkty (pieprz cayenne, gorczyca i musztarda, nadmiar imbiru,
melasa, kiszonki). Jednak cytryna w małych ilościach działa zasado
twórczo. Korzystnie wpływają: kolendra, cynamon, kardamon, kumin,
kurkuma, fenkuł, rzadziej czarny pieprz. Ze względu na szybką
przemianę materii, mogą spożywać trzy posiłki dziennie w
odstępach czterogodzinnych i uwzględnić przegryzki. Powinni
unikać: pomidorów, rzodkiewek, cebuli, chilli, czosnku.
źródło: Rainbow green live-food
cuicine, Gabriel Cousens -książka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz