poniedziałek, 4 czerwca 2012

Dieta w ajurwedzie - pitta



Pitta – Zwierzę: tygrys; reprezentuje ogień i metabolizm. Ludzi cechuje żywiołowość, indywidualizm, siła i szybka przemiana materii. Ciało jest zbilansowane pod względem fizycznym, umięśnione, smukłe, zgrabne i silne. Skóra jest delikatna, rudawa (piegi), wrażliwa na słońce. Są ciepli w dotyku, zawsze im ciepło. Mają dobry apetyt i bywają zirytowani, gdy nie mogą jeść, gdy są głodni. Lubią zimne napoje. Wypróżniają się regularnie. Kobiet mają mocniejsze krwawienia miesięczne, które trwają dłużej. Najlepsza dieta dla pitta to zmiksowana surowizna. Są wrażliwi na
toksyny pochodzące z powietrza, wody i ziemi, podobnie jak vata. Wskazane jest spożywanie żywności organicznej, filtrowanej wody, słodkich, gorzkich, kojących, zimnych i ciężko strawnych pokarmów. Jedzenie ostrych, tłustych, słonych i kwaśnych – powoduje rozregulowanie przewodu pokarmowego. Obciążająco działają słodkie, kwaśne i słone produkty (pieprz cayenne, gorczyca i musztarda, nadmiar imbiru, melasa, kiszonki). Jednak cytryna w małych ilościach działa zasado twórczo. Korzystnie wpływają: kolendra, cynamon, kardamon, kumin, kurkuma, fenkuł, rzadziej czarny pieprz. Ze względu na szybką przemianę materii, mogą spożywać trzy posiłki dziennie w odstępach czterogodzinnych i uwzględnić przegryzki. Powinni unikać: pomidorów, rzodkiewek, cebuli, chilli, czosnku.

źródło: Rainbow green live-food cuicine, Gabriel Cousens -książka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz