sobota, 11 kwietnia 2015

Kulebiak

Kulebiak

nadzienie:
1 kg kapusty kiszonej
2 średnie cebule
olej
pieprz
suszona bazylia

Kapustę gotować przez 4 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Cebule smażyć na oleju i doprawić.
Kapustę odcedzić i kłaść na patelnię z cebulą.
Odparować jeszcze przez 5-10 minut.
 
ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej zwykłej
ciepła woda z gotowania kiszonej kapusty
30-40g drożdży

Mąkę wsypać do miski i rozkruszyć drożdże.
Dolewać stopniowo letniej wody z gotowania kapusty.
Wyrobić łyżką a następnie zagniatać ręcznie.
Masa powinna być elastyczna i odchodzić od ręki.
Przygotować formę, którą wyłożyć należy papierem do pieczenia.
Rozwałkować lub rękami ugnieść dno formy na płaski placek.
Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Na jeden bok nakładać po długości kapustę.
Zwinąć bok z kapustą w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia.
Odstawić na 30 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170C i piec przez 30-40 minut do zrumienienia wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz